iş hukukuİş ve Çalışma Hukuku:

Hayatın  içinden olan ve hemen herkesi ilgilendiren hukuk dallarından birisi de iş  ve çalışma hukukudur.  4857 sayı İş Kanunu uyarınca işçi ve işverenler  arasında iş sözleşmesinden kaynaklanan hak alacaklar hususunda ortaya çıkan uyuşmazlıklar iş hukukunun konusunu oluşturmaktadır.  İş Hukukunda genel anlamıyla  her ne kadar çalışanların menfaatlerini korumak ve taraflar arasında adil bir denge kurmak amaçlanmışsa da uygulamada ispat ve bazı teknik hususlara problemler yaşanmaktadır. Bu sorunların aşılabilmesi ise ancak profesyonel bir destek sayesinde mümkün olmaktadır.

Aslan Hukuk Bürosu olarak   iş hukuku alanında karşılaşılabilecek her türlü sorunların çözümüne  yönelik profesyonel hizmet verilmekte ve işçi ya da  işveren tüm müvekkillerimizin çıkarları gözetilerek iş hukukundan kaynaklanan problemlere çözüm bulmaktayız.

İşçi Hak ve Ücretlerinden Başlıcaları:

Maaş(ücret) Alacağı

•Kıdem Tazminatı

Kanunda öngörülen sürelerle( 1 yıl )  iş yerinde çalışan işçinin sözleşmesi, yine kanunda öngörülen sebeplerden biri nedeniyle sona ermesi halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. burada sözleşmenin kimin tarafından feshedildiği önemli değildir. Yani kendi isteği ile işten ayrılan işçiler de belirli şartlarda tazminata hak kazanabilmektedir.  Bu noktada müvekkillerimizin  hak kaybına uğramamaları için işten ayrılmadan önce yahut ayrıldıktan sonra   müvekkillerimize hukuki destek  sağlanmaktadır.

•İhbar Tazminatı

 İş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf, sözleşmeyi feshetmeden önce kanunda belirtilen ihbar sürelerine uyarak sözleşmenin feshedileceğini karşı tarafa bildirmelidir. İhbar süreleri: İhbar süreleri şu şekildedir: 6 aydan az çalışma dönemi için 2 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar olan çalışma dönemi için 4 hafta 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan çalışma dönemi için 6 hafta, 3 yıldan fazla olan çalışma dönemi için ise 8 haftadır.

• Fazla mesai hakkı(ücreti)

İş Kanunu’nda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma ve haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve 45  saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışma olarak adlandırılmaktadır. Fazla mesai ücreti brüt ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenmesi gereklidir.

• Yıllık(ücretli) İzin Hakkı

Bir yılda fazla kıdemi olan işçiler yıllık ücretli izne hak kazanabilmektedir. İzin süresince işçilere ücret ödenmek zorundadır. Yıllık izin işçi tarafından kullanılmadığı takdirde, yıllık izin süresine denk gelen ücret hesaplanarak ayrıca işçiye ödenmelidir. Yıllık izin süreleri:  1 ile 5 yıl arasında kıdemi olanlara (5 yıl dahil) 14 gün, 6 ile 14 yıl arasında  kıdemi olanlara 20 gün, 15 yıl veya daha fazla kıdemi olanlara ise 26 gün yıllık ücretli izin verilmektedir.

•Hafta Tatili ve Ulusal Gün ve Bayram Tatili

•İşe İade Hakkı(Davası)

İş Kanunu kapsamında geçerli bir sebep olmaksızın işine son verilen işçi, fesih bildiriminin tebliğinden itibaren bir ay içinde  işe iade davası açabilir. İşe iade davası açabilmek için; iş kanunu kapsamında çalışıyor olmak, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olmak, iş sözleşmenin işveren tarafından feshedilmiş olması, iş yerinde en az 30 işçi çalışıyor olması, işveren vekili olmamak ve feshin geçerli nedene dayanmaması gerekmektedir.

•Maddi ve Manevi Zararların Tazmini

•İş Kazasından Kaynaklı Tazminatlar ve Diğer Haklar

5510 sayılı Kanuna göre iş kazası;

1- Sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada,

2- İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,

3- Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak iş yeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,

4-Emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,

5- Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında,

meydana gelen ve sigortalıyı  bedenen ya da ruhen zarara  uğratan olaylara iş kazası denilmektedir.

Ayrıca iş kazası neticesinde işçinin yakınları da  belirli şartlar altında destekten yoksun kalma tazminatına  hak kazanabilmektedir.

Aslan Hukuk Bürosu Olarak Başlıca Hizmetlerimiz:

  • İhbar, kıdem ve diğer tazminatlara ilişkin davaların açılması ve takibi
  • İşe iade davaları
  • Ücret alacaklarının takibi ve tahsili
  • Fazla mesai, ulusal gün ve bayram tatili,ve yıllık izin ücretlerinin tahsili
  • İş güvencesi ve ayrımcılık tazminatına ilişkin davalar
  • Çalışanların yaralanma, ölüm ve iş görmezlik hallerine ilişkin  tazminat davaların takibi
  • İş kazalarından kaynaklı tazminat ve ceza davaları
  • Destekten yoksun kalma tazminatı
  • Sözleşmelerin hazırlanması