NAFAKA ÇEŞİTLERİ VE NAFAKANIN SONA ERME NEDENLERİ- EŞİMDEN NAFAKA ALABİLİR MİYİM? NAFAKA NASIL SONA ERER?

1-Tedbir Nafakası

Boşanma davası deva ettiği sürece bir eşin diğer eşe ödeyeceği nafakaya tedbir nafakası denir. Tedbir nafakası hem eşlerden birisi hem de müşterek çocuk-lar için talep edilebilir.

Tedbir nafakası boşanma veya ayrılık davası açıldığı tarihten itibaren işlemeye başlar ve boşanma kararının kesinleşmesine kadar devam eder. Boşanma kararının kesinleşmesi ile tedbir nafakası ortadan kalkar.

Ayrıca belirtmek gerekir ki tedbir nafakası kusura bakılmaksızın hakim tarafından hükmedilir. Yani maddi imkanları kendi  bakım ve geçimine yetmeyen eş, kusurlu olsa bile tedbir nafakası talep edebilir.

2-Yoksulluk Nafakası

Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesinde, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafın, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında  süresiz olarak nafaka isteyebileceği düzenleme altına alınmıştır.

Kural olarak süresiz(ömür boyu) nafaka talep edilebileceği düzenleme altına alınmışsa da; belirli şartların varlığı halinde nafaka ödeme yükümlülüğü  kendiliğinden ortadan kalkmakta yahut dava yolu ile son verilebilmektedir.

Yoksulluk nafakasını sona erdiren haller:

  • Nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi
  • Taraflardan(eşlerden) birisinin ölmesi
  • Nafaka alacaklısının başkasıyla evlenmesi
  • Nafaka alacaklısının yoksulluğunun ortadan kalkması
  • Nafaka alacaklısının haysiyetsiz hayat sürmesi
  • Zamanaşımı ( Nafaka alacağında zamanaşımı süresi 10 yıldır. Nafaka alacağının doğduğu tarihten itibaren 10 yıl içerisinde talep edilmesi gerekmektedir. Zaman aşımı teknik anlamda nafaka borcunu sona erdirmese de nafaka alacağını talep edebilme imkanını sınırlandırmaktadır.)

Nafaka alacaklısının ölümü halinde nafaka sona erdiğinden, nafaka alacaklısının mirasçıları artık nafaka talep edemezler. Ancak nafaka alacaklısına ait, ölüm tarihine kadar işlemiş ve tahsil edilemeyen nafaka alacağı  mevcut ise, mirasçılar bu nafaka alacaklarını talep ve tahsil edebilmektedir.

3- İştirak Nafakası

Tarafların müşterek çocuğunun velayeti kendisine bırakılmış olan tarafa, çocuğun bakımı ve giderleri için diğer tarafın ödediği nafakaya iştirak nafakası denilmektedir. İştirak nafakası, Mahkeme kararının kesinleşme tarihi itibariyle talep edilebilmektedir.

Boşanma kararında iştirak nafakası talebinde bulunulmamış veya iştirak nafakasına hükmedilmemiş olsa bile boşanmadan sonra da dava yoluyla iştirak nafakası talep edilebilmektedir.

 İştirak nafakasını sona erdiren haller:

  • Doğal erginlik
  • Yargısal erginlik
  • Evlilik erginliği
  • Müşterek çocuğun ölümü
  • Çocuğun evlatlık verilmesi

Ayrıca şunu belirtmek gerekir ki, çocuk ergin olduktan sonra eğer eğitim hayatına devam ediyorsa(üniversite okuyorsa) eğitim süresince nafaka ödeme yükümlülüğü de devam edecektir.